Krokiety z kurczakiem - twój szczęśliwy obiad!

Zdarza się czasem taki dzień, że otwierasz lodówkę i widzisz w niej mięso z wczorajszego obiadu. Tak, zostawiłeś je "na jutro", a teraz perspektywa zjedzenia go przyprawia cię o dreszcze. Z nudy. Ale to nie znaczy, że masz dokarmiać nim grubego kocura sąsiadki z mieszkania obok! To znaczy, że dziś jest wspaniały dzień. Dzień, w którym wypróbujesz te pyszne krokiety z naszego przepisu!
Zobacz wideo

Składniki:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1,5 - 2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól i pieprz
jedna upieczona pierś z kurczaka
szynka parmeńska
1 jajko
bułka tarta
olej

Sposób przygotowania:
Ugotowaną lub upieczoną pierś z kurczaka pokrój w kostkę. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i rozmieszaj trzepaczką, cały czas mieszając, wlewaj mleko, dodaj gałkę muszkatołową, musztardę, sól i pieprz. Następnie dodaj kurczaka oraz pokrojoną drobno szynkę parmeńską. Przygotowaną masę wylej do formy, równo rozprowadź i odstaw do lodówki na 2 godziny. Gdy masa stężeje, podziel ją na części i ulep z niej kotleciki. Obtocz je w mące, w jajku i w bułce tartej. Smaż na oleju ze wszystkich stron, aż będą rumiane.

Więcej o:
Copyright © Agora SA