Składniki:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1,5 - 2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól i pieprz
jedna upieczona pierś z kurczaka
szynka parmeńska
1 jajko
bułka tarta
olej
Sposób przygotowania:
Ugotowaną lub upieczoną pierś z kurczaka pokrój w kostkę. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i rozmieszaj trzepaczką, cały czas mieszając, wlewaj mleko, dodaj gałkę muszkatołową, musztardę, sól i pieprz. Następnie dodaj kurczaka oraz pokrojoną drobno szynkę parmeńską. Przygotowaną masę wylej do formy, równo rozprowadź i odstaw do lodówki na 2 godziny. Gdy masa stężeje, podziel ją na części i ulep z niej kotleciki. Obtocz je w mące, w jajku i w bułce tartej. Smaż na oleju ze wszystkich stron, aż będą rumiane.