Składniki:
filet z sandacza
gałązka tymianku
oliwa
łyżka masła
sól
Chipsy z topinamburu:
jedno kłącze topinamburu
oliwa
sól
Sos z rukwi wodnej:
100 rukwi wodnej
wrzątek
miska z lodem
20 g cebuli
50 ml mleka
50 ml śmietany 30%
Kawior z pomidora:
200 ml soku pomidorowego
1/2 łyżeczki agar-agar
szklanka zimnego oleju
Sposób przygotowania:
Przygotuj rybę: Filet z sandacza umyj, osusz i oprósz solą po obu stronach. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, obsmaż na niej rybę od strony skóry, aż się zezłoci. Dodaj masło, gałązkę tymianku i smaż jeszcze przez chwilę. Potem piecz w piekarniku przez 5-7 minut w temperaturze 180°C.
Przygotuj chipsy z topinamburu: Topinambur zetrzyj na mandolinie na cienkie plastry, ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, posól i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Przygotuj sos z rukwi wodnej: Gałązki rukwi wodnej zblanszuj - zalej wrzątkiem, a po chwili przełóż do miski z lodem. Na patelni roztop masło, wrzuć pokrojoną drobno cebulę, wlej mleko, śmietanę, dodaj rukiew i duś ją przez chwilę w sosie. Przenieś płyn z rukwią do blendera i zetrzyj wszytko na gładką masę. Następnie przetrzyj przez sito.
Przygotuj kawior z pomidora: Do garnka wlej sok pomidorowy, dodaj łyżeczkę agar-agar. Gotuj około 2 minuty. Przygotuj szklankę zimnego oleju i strzykawkę - do oleju wstrzyknij kilka kropel soku, odczekaj chwilę, aż zastygną. Gdy kawior się zestali przełóż na sitko i opłucz pod bieżącą wodą. Ostrożnie, kawior jest delikatny.
Przygotuj danie: Na talerzu rozprowadź sos z rukwi wodnej, wyłóż rybę, plastry topinambura i pomidorowy kawior.