Chlebek z cukinii, czyli jak zostać piekarzem

Zdarzyło ci się kiedyś jeść świeży chleb prosto z pieca? Pycha, prawda? A może piekła go dla ciebie mama albo babcia? Najwyższy czas, aby się odwdzięczyć. A jeśli nikt ci chleba nie piekł - czas zostać naczelnym piekarzem w rodzinie. Ale nie wchodźmy w drogę mistrzom klasycznych przepisów. Łap #Hapsa pod ramię, zajmuj kuchnię i upiecz pyszny, słodki chlebek cukiniowy!
Zobacz wideo

Składniki:
50 dag cukinii
bułka tarta
10 liści świeżej bazylii
5 jajek
25 dag cukru pudru
45 dag mąki
250 ml oleju
10 dag pokrojonych daktyli
opakowanie proszku do pieczenia
cynamon
sól

Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzyj na największych oczkach tarki. Dodaj bułkę tartą, pokrojone liście bazylii, rozmieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier puder, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Zmiksuj wszystkie składniki. Do masy wsyp część cukinii, połowę przygotowanej mąki i rozmieszaj. Dodaj pozostałą część cukinii oraz mąki, zamieszaj i zmiksuj, dolewając jednocześnie olej. W trakcie miksowania dodaj pokrojone daktyle. Masę wylej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 160°C przez 25 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA