Glazura do kurczaka na 4 sposoby

Chyba w każdej kuchni w składziku przypraw znajduje się coś takiego jak "przyprawa do kurczaka". Zjadliwa i piekielnie słona. A teraz zamknij oczy i wyobraź sobie świat bez niej. Pomyśl o smakach, które odkryjesz, gdy upieczesz pałki kurczaka w czymś innym. Figi? Imbir? Burbon? A co! A teraz przestań to sobie wyobrażać, wyrzuć "przyprawę do kurczaka" i do dzieła!
Zobacz wideo

Składniki:
pałki z kurczaka

1
2 łyżki oleju kokosowego
sok z 1 pomarańczy
łyżeczka chili
3 cm korzenia imbiru

2
2 figi
0,25 szkl. octu balsamicznego
0,5 szkl. oliwy
łyżka cukru trzcinowego
kilka kropli srirachy

3
5 łyżek musztardy
5 łyżek miodu
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
chili w proszku
sól, pieprz

4
0,25 szkl. burbonu
0,25 szkl. syropu klonowego
łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka tartej cebuli
łyżeczka rozmarynu
łyżka oliwy
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1: Rozmieszaj w misce olej kokosowy z sokiem z pomarańczy, łyżeczką chili i imbirem. Pałki z kurczaka obtocz w glazurze i upiecz.

2: Figi zblenduj, dodaj ocet balsamiczny, oliwę, łyżkę cukru, sos spiracha i zamieszaj. Pałki z kurczaka obtocz w glazurze i upiecz.

3: Musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i chili w proszku rozmieszaj w misce. Pałki z kurczaka obtocz w glazurze i upiecz.

4: Rozmieszaj burbon, syrop klonowy, koncentrat pomidorowy, rozdrobnioną cebulę, łyżeczkę rozmarynu z solą, pieprzem i oliwą. Pałki z kurczaka obtocz w glazurze i upiecz.

Więcej o:
Copyright © Agora SA