Rolada powidłowa

Znacie bajkę o powidłach? Po widłach zostają dziury w plecach. #Ha#Ha#Haps... ale po roladzie z powidłami zostają tylko okruszki. No i zdecydowanie poprawia się nastrój. Wypróbowaliśmy, polecamy i dodajemy do wielkiego poradnika "Ha-ha-hapsów".
Zobacz wideo

Składniki:
230 g mąki pszennej tortowej
14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
125 ml mleka (pół szklanki)
2 duże żółtka
50 g cukru
50 g masła, roztopionego
powidła
migdały

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj suche drożdże, mleko, jajko, cukier i połącz składniki. Dodaj roztopione masło i zagnieć ciasto - jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki. Przykryj, odstaw na 1,5 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i rozsmaruj na całej powierzchni powidła. Posyp posiekanymi migdałami i zawiń w rulon. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu posmaruj białkiem jaja i posyp migdałami. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C.

Więcej o: