Składniki:
filety z piersi kurczaka
1
parmezan
bułka tarta
2 jajka
mleko
sól, pieprz
2
pietruszka
szałwia
bułka tarta
oliwa
sól, pieprz
3
sezam
mak
pestki słonecznika
pestki dyni
jogurt
sok z cytryny
sól, pieprz
4
chipsy
2 jajka
mleko
chili
Sposób przygotowania:
1
Parmezan wymieszaj z bułką tartą w jednej misce. Do drugiej wbij dwa jajka, dodaj sól, pieprz, wlej mleko i rozmieszaj. Kawałki kurczaka obtocz najpierw w jajku, potem parmezanie, następnie znów w jajku i jeszcze raz w parmezanie. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w 225°C.
2
Do miski wsyp posiekaną natkę pietruszki, szałwię, sól, pieprz i bułkę tartą. Wlej oliwę i wymieszaj wszystkie składniki. Obtocz w nich kawałki kurczaka, ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w 225°C.
3
W jednej misce wymieszaj sezam, mak, pestki słonecznika i dyni. W drugiej - jogurt, sok z cytryny, pieprz i sól. Kawałki kurczaka obtocz najpierw w jogurcie, potem w nasionach. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w 225°C.
4
Chipsy wysyp do miski i pokrusz. Do drugiej miski wbij dwa jajka, wlej mleko, dodaj chili, sól i rozmieszaj. Kawałki kurczaka obtocz w jajku, potem w chipsach, jeszcze raz w jajku i ponownie w chipsach. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w 225°C.