Gratin - najlepsza pod słońcem zapiekanka z ziemniaków

Jeśli masz w domu ziemniaki, trochę sera, śmietany i masło, masz obiad i to nie byle jaki. Nie wierzysz? To patrz na to. Elegancka, delikatna zapiekanka. Cieniutkie plastry ziemniaków z delikatną śmietaną i żółty, ciągnący się ser. Ślinka cieknie? Solidarnie ostrzegamy - jedynym mankamentem tego dania jest to, że trzeba na nie tak czekać. Ale gdy już zaczniesz jeść, smak wynagrodzi ci WSZYSTKO.
Zobacz wideo

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
250 ml śmietany 30%
150 g żółtego sera np: gruyere, ementaler, bursztyn, cheddar
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na mandolinie. Formę do pieczenia natrzyj czosnkiem i wysmaruj masłem. Ułóż warstwę ziemniaków i posyp gałką muszkatołową, posól i popieprz. Pozostałe warstwy układaj tak samo, do wyczerpania składników. Całość polej śmietaną 30%. Naczynie przykryj formą aluminiową i piecz w 160°C przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmij zapiekankę, posyp startym serem i włóż do piekarnika jeszcze na 15 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA