Składniki:
Spód: 200 g ciastek maślanych
100 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
1 kg dyni 650 g serka śmietankowego
2/3 szkl. śmietany 18%
2/3 szkl. cukru
4 łyżeczki mąki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
Sposób przygotowania:
Przygotuj dynię: Umyj dynię, pokrój na ćwiartki, oczyść z nasion i obierz ze skóry. Pokrój ją w kostkę i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C . Następnie zblenduj na puree.
Przygotuj spód: Ciastka maślane pokrusz drobno i dodaj roztopione masło. Zamieszaj i wyłóż spód w formie do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 min.
Przygotuj nadzienie: Serek śmietankowy zmiksuj z cukrem, śmietaną i dwoma jajkami. Połowę przelej do drugiej miski i dodaj cynamon, cukier i puree z dyni.
Przygotuj ciasto: Na ciasteczkowy spód wylej masę z serka śmietanowego i rozprowadź równomiernie. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Następnie wylej masę z dynią i piecz jeszcze przez 45 minut.