Dyniowe gnocchi i lekcja włoskiego

I znów lecimy z dynią! Tym razem mamy dla ciebie dwa zadania: jedno jest bardzo proste, drugie może być trochę trudniejsze. Aby wykonać pierwsze, obejrzyj nasz filmik, przynieś dynię ze spiżarni i zrób pyszne dyniowe gnocchi. A teraz pora na drugie. Naucz wszystkich wokół siebie, jak wymawiać nazwę tego dnia: [NIOKKI]! Kto się nauczy, dostaje kluska w nagrodę!
Zobacz wideo

Składniki:
1 kg dyni hokkaido
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki tymianku
szczypta soli
oliwa

Sposób przygotowania:
Dynię oczyść z pestek i pokrój na części. Ułóż w formie do pieczenia, polej oliwą, posyp tymiankiem i piecz przez 30 minut w 180°C. Następnie ostudź i zblenduj ją w misce na gładką masę. Do masy dodaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i łyżkę tymianku. Wlej trochę oliwy i wsyp łyżeczkę soli. Następnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego długi wałek i pokrój na kawałki. Z każdego kawałka zrób kulkę, spłaszcz ją i zrób małe wgniecenie w środku. Następnie wrzuć do wrzącej wody i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię - około 4- 5 minut. Podawaj z oliwą i pietruszką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA