Składniki:
1 kg dyni hokkaido
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki tymianku
szczypta soli
oliwa
Sposób przygotowania:
Dynię oczyść z pestek i pokrój na części. Ułóż w formie do pieczenia, polej oliwą, posyp tymiankiem i piecz przez 30 minut w 180°C. Następnie ostudź i zblenduj ją w misce na gładką masę. Do masy dodaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i łyżkę tymianku. Wlej trochę oliwy i wsyp łyżeczkę soli. Następnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego długi wałek i pokrój na kawałki. Z każdego kawałka zrób kulkę, spłaszcz ją i zrób małe wgniecenie w środku. Następnie wrzuć do wrzącej wody i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię - około 4- 5 minut. Podawaj z oliwą i pietruszką.