Składniki:
Chleb:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 i 1/4 łyżeczki drożdży w proszku
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
1 i 1/4 szklanki wody
Pesto:
garść liście świeżej bazylii, albo rukoli
około 30 g parmezanu
duży ząbek czosnku
50 g orzechy pinii
sok z 1/2 cytryny
oliwa
+ sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj łyżeczkę drożdży, cukru i soli, wlej trochę letniej wody. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Przygotuj pesto: Do misy blendera wrzuć duży ząbek czosnku, kawałki parmezanu, orzechy piniowe i wlej oliwę. Zblenduj. Dodaj dużą garść świeżej bazylii, trochę soku z cytryny i zblenduj ponownie.
Przygotuj chleb: Gdy ciasto wyrośnie, podsyp je mąką i rozwałkuj. Rozsmaruj na nim pesto, posól i popieprz. Ciasto zwiń w rulon, rozkrój wzdłuż, podziel na dwie części i zwiń je naprzemiennie, a potem w spiralę. Piecz przez 40 minut w temperaturze 200°C.