Chlebek z zielonym pesto - proste DIY

Zdarza ci się myśleć, że ludzie muszą poświęcać ogromne ilości czasu na przygotowanie domowego pieczywa? Że potrzeba do tego wielkich umiejętności kucharskich? I wydaje ci się, że ty tego nie masz? No właśnie. Wydaje ci się. Domowy chlebek z domowym pesto. Zobacz, jakie to proste. A na przygotowanie potrzebujesz tylko trochę więcej niż godzinę. Kolejny plus? Kanapka z pesto w zasadzie zrobiła się przy okazji!
Zobacz wideo

Składniki:
Chleb:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 i 1/4 łyżeczki drożdży w proszku
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
1 i 1/4 szklanki wody

Pesto:
garść liście świeżej bazylii, albo rukoli
około 30 g parmezanu
duży ząbek czosnku
50 g orzechy pinii
sok z 1/2 cytryny
oliwa

+ sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj łyżeczkę drożdży, cukru i soli, wlej trochę letniej wody. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.

Przygotuj pesto: Do misy blendera wrzuć duży ząbek czosnku, kawałki parmezanu, orzechy piniowe i wlej oliwę. Zblenduj. Dodaj dużą garść świeżej bazylii, trochę soku z cytryny i zblenduj ponownie.

Przygotuj chleb: Gdy ciasto wyrośnie, podsyp je mąką i rozwałkuj. Rozsmaruj na nim pesto, posól i popieprz. Ciasto zwiń w rulon, rozkrój wzdłuż, podziel na dwie części i zwiń je naprzemiennie, a potem w spiralę. Piecz przez 40 minut w temperaturze 200°C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA