Ketchup z cukinii - serio, serio!

Dwie cukinie przechodzą przez ulicę. Nagle jedną z nich przejechał samochód, a wtedy ta druga do niej: "Wstawaj, ketchup!". Że niby tam był pomidor, a w #Hapsie nie umiemy opowiadać kawałów? No to włączaj filmik i patrz! A potem leć do sklepu po cukinię, zrób porządny zapas, a gdy ktoś spyta, po co ci jej tyle, odpowiedz "na keczup!" i obserwuj reakcję!
Zobacz wideo

Składniki:
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
2 szklanki cukru białego
1 szklanka octu
400 g koncentratu pomidorowego
łyżeczka soli
łyżeczka curry
łyżeczka papryki
łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, wsyp łyżkę soli i wymieszaj. Cukinię i cebulę przełóż do garnka, razem z wszystkimi sokami i postaw na wolnym ogniu. Dodaj cukier, zamieszaj i gotuj, aż warzywa zmiękną - ok 20 minut. Następnie wlej ocet i wsyp po łyżeczce pieprzu, curry i papryki, a potem dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, a następnie zblenduj na gładką masę. Keczup przechowuj w słoiczkach.

Więcej o:
Copyright © Agora SA