Tarta z karmelizowanymi śliwkami - klucz do sukcesu

Pierwsze śliwki robaczywki... ale to już nie pierwsze, więc śmiało można i jeść, i działać. Wejdź dziś na wyższy level kuchennego wtajemniczenia i przygotuj tartę z domowym budyniem i karmelizowanymi śliwkami. Z takim deserem śmiało możesz startować do programu kulinarnego, otwierać własną cukiernię... a nawet próbować się wkupić w łaski teściów!
Zobacz wideo

Składniki:
Ciasto:
160 g mąki pszennej
30 g kakao
60 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła, zimnego
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko

Budyń waniliowy:
600 ml mleka
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
6 żółtek
100 g cukru
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej

Karmelizowane śliwki:
śliwki
1 łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto:
W misce wymieszaj mąkę i kakao. Dodaj kostkę zimnego masła i posiekaj. Dodaj jedno żółtko, cukier puder, łyżkę kwaśnej śmietany i zagnieć ciasto. Następnie zawiń je w kulkę i odstaw do lodówki na godzinę.

Przygotuj budyń:
Do miski wlej mleko, wsyp cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wanilię oraz żółtka. Wszystkie składniki zmiksuj. Do garnka wlej mleko i zagotuj, a następnie dodaj przygotowaną masę.

Przygotuj spód:
Schłodzone ciasto podsyp mąką i rozwałkuj. Wyłóż w okrągłej formie do pieczenia i ponakłuwaj widelcem. Piecz w temperaturze 200ºC przez 15-20 min.

Przygotuj tartę:
Na upieczonym spodzie rozsmaruj przygotowany budyń. Skarmelizuj śliwki: Na patelni rozpuść masło klarowane, wsyp brązowy cukier i wrzuć śliwki (poprzekrawane na pół, bez pestek). Poczekaj, aż cukier się rozpuści i wyłóż je na budyń.

Więcej o:
Copyright © Agora SA