Włosi doskonale wiedzą, co zrobić, aby klopsiki z makaronem smakowały perfekcyjnie. Makaron dodają do sosu, a nie, po amatorsku, polewają makaron sosem. Włosi znają się na makaronie. Bądźmy jak Włosi, ale... dodajmy coś od siebie. My stawiamy na białą kiełbasę.
Rozdrobnij białą kiełbasę, uformuj z niej klopsiki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim klopsiki z każdej strony.
Klopsiki przełóż na talerz, na tę samą patelnię wrzuć pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchewkę i seler naciowy. Dodaj po gałązce rozmarynu i tymianku oraz łyżkę masła (dzięki temu warzywa szybciej się skarmelizują).
Kiedy warzywa zaczną się karmelizować, dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko przypraw do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Następnie na patelnię ostrożnie wrzuć pulpeciki. Podsmażaj wszystko na małym ogniu, dodaj ugotowany makaron, dobrze wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka chwil.
Przed podaniem posyp danie posiekaną bazylią i tartym parmezanem.
***
Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.