Przepis na spód z kruchego ciasta z pewnością zdradzi ci babcia lub wujek Google. Jeśli nie ufasz ani jednemu, ani drugiemu - kup gotowy. Oczywiście w ścisłej tajemnicy i jak najlepszej jakości!
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj także pokrojoną w kostkę dynię i gałkę muszkatołową, wszystko podsmażaj na małym ogniu.
W międzyczasie wymieszaj cztery jajka ze śmietaną, rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu.
Pokrój drobno kiełbasę, dodaj ją do dyni. Przesmaż razem i ewentualnie dopraw do smaku, ale ostrożnie, bo biała kiełbasa jest już bardzo aromatyczna.
Na spodzie z kruchego ciasta rozłóż farsz z kiełbasy i dyni, zalej masą jajeczną. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
***
Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.