Uwaga! Kluczowym składnikiem - poza kiełbasą rzecz jasna - jest tu cydr, ale niezwykle ważne jest, aby alkohol wyparował w czasie pieczenia, a nie zanim zostanie dodany do kiełbasy.
Rozgrzej na kuchence żeliwny garnek. Wlej do niego 2-3 łyżki oleju, a kiedy olej się rozgrzeje, wrzuć pokrojone w piórka cebule.
Przez chwilę podsmażaj cebule, następnie dodaj pokrojony na kawałki koper włoski, listki laurowe i ziele angielskie. Podsmażaj wszystkie składniki, aż lekko się zrumienią. Dodaj kiełbasę, wszystko zalej cydrem.
Przykryj garnek i wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po około 15 minutach do kiełbasy dodaj pokrojone w ćwiartki jabłka. Ostrożnie wszystko wymieszaj i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij danie z piekarnika i od razu serwuj. Gotowe!
***
Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.