Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany

Biała kiełbasa z jabłkami i cydrem to coś dla rasowych leniwców. Tych, którzy lubią dobrze zjeść, ale niekoniecznie chcą się przy tym napracować - potrawa jednogarnkowa, szybka i prosta w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowna. Do roboty!

Uwaga! Kluczowym składnikiem - poza kiełbasą rzecz jasna - jest tu cydr, ale niezwykle ważne jest, aby alkohol wyparował w czasie pieczenia, a nie zanim zostanie dodany do kiełbasy.

Zobacz wideo

 Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 150 g kopru włoskiego
  • 3 kawałki białej kiełbasy
  • 1/2 litra cydru
  • 2 jabłka
  • 5-6 ziarenek jałowca
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
To skarmelizowana cebula i koper włoski nadają daniu smak i aromat.
To skarmelizowana cebula i koper włoski nadają daniu smak i aromat. fot. Jowita Romaniuk

Wykonanie:

Rozgrzej na kuchence żeliwny garnek. Wlej do niego 2-3 łyżki oleju, a kiedy olej się rozgrzeje, wrzuć pokrojone w piórka cebule.

Przez chwilę podsmażaj cebule, następnie dodaj pokrojony na kawałki koper włoski, listki laurowe i ziele angielskie. Podsmażaj wszystkie składniki, aż lekko się zrumienią. Dodaj kiełbasę, wszystko zalej cydrem.

Przykryj garnek i wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po około 15 minutach do kiełbasy dodaj pokrojone w ćwiartki jabłka. Ostrożnie wszystko wymieszaj i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij danie z piekarnika i od razu serwuj. Gotowe!

***

Adriana Marczewska
Adriana Marczewska Fot. Jowita Romaniuk

Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.  

Więcej o: