Kurczak w sekretnej panierce

Ups! Ktoś niechcący sypnął... Ale to dobrze. Dzięki temu wiemy co dosypać do znanej na całym świecie panierki do kurczaka. Skrupulatnie spisaliśmy tajną listę przypraw i dodatków i sami wypróbowaliśmy recepturę. No, i musimy wam powiedzieć: nawet jeśli ten przepis to podpucha i ściema, to kurczak wyszedł fantastycznie.
Zobacz wideo

Składniki:
2 szklanki mąki
2/3 łyżki stołowej soli
1/2 łyżki stołowej suszonego tymianku
1/2 łyżki stołowej suszonej bazylii
1/3 łyżki stołowej suszonego oregano
1 łyżkę stołową soli selerowej
1 łyżkę stołową zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżkę stołową mielonej gorczycy
4 łyżki stołowe słodkiej papryki w proszku
2 łyżki stołowe soli czosnkowej
1 łyżkę mielonego imbiru
3 łyżki mielonego białego pieprzu
1 szklanka maślanki
1 ubite jajko
filet z kurczaka pokrojony na równe kawałki
olej rzepakowy

Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę z ziołami i przyprawami. W drugiej misce roztrzepać jajko, dolać mleko, wymieszać. Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, zanurzyć w mieszance mleka i jajka. Wyjąć kurczaka z płynu i osączyć z nadmiaru mleka. Panierować kawałki fileta w mące z przyprawami tak, żeby panierka dokładnie pokryła mięso. Rozgrzać olej w dużym naczyniu. Smażyć ok.15-20 min po kilka kawałków naraz (nie za dużo, żeby utrzymać temperaturę). Usmażone kawałku kurczaka osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Więcej o: