Składniki:
Kluski śląskie klasyczne:
1 kg ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
Kluski z burakami:
1 kg ugotowanych ziemniaków
4 małe upieczone buraki
mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania:
Kluski śląskie klasyczne:
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiksuj w płaskiej misce. Łyżką wyrównaj powierzchnię masy i "narysuj" na niej ślad podziału na cztery części. Wyjmij jedną część ziemniaków i w to miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Dołóż do miski wyjęte wcześniej ziemniaki i zagnieć ciasto. Soli nie dodawaj, bo gotowane ziemniaki już są słone.
Sposób przygotowania:
Kluski z burakami:
Ugotowane ziemniaki i upieczone buraki zmiksuj w płaskiej misce. Łyżką wyrównaj powierzchnię masy i "narysuj" na niej ślad podziału na cztery części. Wyjmij jedną część buraczanych ziemniaków i w to miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, ile było buraczanych ziemniaków. Dołóż do miski wyjętą wcześniej masę i zagnieć ciasto. Soli nie dodawaj, bo gotowane ziemniaki już są słone.
Z powstałego ciasta lep niewielkie kulki (ok. 4 cm szerokości), w każdej rób kciukiem wgłębienie. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody. Gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Podawaj np. ze smażoną cebulką.