Składniki:
300 g kruchych ciastek
150 g masła
1 puszka mleka kokosowego
200 g białej czekolady
170 g wiórków kokosowych +1 łyżka do ozdoby
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
80 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Spód:
Ciasteczka drobno rozkrusz przy pomocy wałka lub zmiksuj. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż powstałą masą formę na tartę i wstaw do lodówki do stężenia.
Nadzienie:
W rondlu zagotuj mleko kokosowe z wiórkami kokosowymi. Od momentu zagotowania zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 3 minut. Dodaj białą czekoladę i ciągle mieszając gotuj aż całkowicie się rozpuści. Ostudzoną masę kokosową wyłóż na spód z ciastek i wstaw z powrotem do lodówki.
W rondlu podgrzej śmietankę. Do gorącej śmietanki dodaj mleczną i gorzką czekoladę i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady, po czym szybko zdejmij z ognia. Czekoladę wylej na masę kokosową i posyp wiórkami kokosowymi. Przed podaniem tartę należy chłodzić co najmniej 2-3 godziny.