Rajskie bounty - tarta kokosowa

Smak kokosa kojarzy nam się z wakacjami na rajskiej wyspie. Co z tego, że wcale nie byliśmy na rajskiej wyspie. Dobrze, że chociaż rajski smak można mieć w domu i to bez: konieczności oszczędzania na bilet, pakowania walizek, za to z przyjemną temperaturą pokojową i z dostawą do łóżka ;) Jedna tarta, tyle zalet.
Zobacz wideo

Składniki:
300 g kruchych ciastek
150 g masła
1 puszka mleka kokosowego
200 g białej czekolady
170 g wiórków kokosowych +1 łyżka do ozdoby
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
80 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:
Spód:
Ciasteczka drobno rozkrusz przy pomocy wałka lub zmiksuj. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż powstałą masą formę na tartę i wstaw do lodówki do stężenia.

Nadzienie:
W rondlu zagotuj mleko kokosowe z wiórkami kokosowymi. Od momentu zagotowania zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 3 minut. Dodaj białą czekoladę i ciągle mieszając gotuj aż całkowicie się rozpuści. Ostudzoną masę kokosową wyłóż na spód z ciastek i wstaw z powrotem do lodówki.
W rondlu podgrzej śmietankę. Do gorącej śmietanki dodaj mleczną i gorzką czekoladę i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady, po czym szybko zdejmij z ognia. Czekoladę wylej na masę kokosową i posyp wiórkami kokosowymi. Przed podaniem tartę należy chłodzić co najmniej 2-3 godziny.

Więcej o:
Copyright © Agora SA