Szpinak owinął nas wokół siebie - rolada szpinakowa

Czy miałeś kiedyś największego wroga, który dziś jest Twoim przyjacielem? Jeśli nie wiesz o czym mowa, to pomyśl o szpinaku! W dzieciństwie było to najbardziej znienawidzone warzywo, a dziś wszyscy się nim zajadają aż im się uszy trzęsą (chociaż u niektórych tak naprawdę trzęsie się brzuch, a nie uszy). My mamy tak samo. Dzisiaj szpinak potrafimy przemycić wszędzie, nawet do rolady.
Zobacz wideo

Składniki:
400 g mrożonego szpinaku w liściach
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
4 jajka (żółtka i białka osobno)
250 g kremowego serka
1 łyżeczka chrzanu
3 upieczone buraki
100 g łososia wędzonego
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Białka jaj ubij na sztywną i puszystą masę. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj czosnek i chwilę przesmaż. Dorzuć rozmrożony wcześniej szpinak i smaż przez około 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudzony szpinak zmiksuj z żółtkami i delikatnie połącz całość z ubitymi wcześniej białkami. Wyłóż masę szpinakową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmaruj na grubość około 0,5 centymetra tak aby powstał prostokąt. Piecz w 180 stopniach C przez 12 minut. Kremowy serek połącz z upieczonymi burakami i chrzanem przy pomocy blendera. Dopraw solą i pieprzem. Na ostudzonym placku szpinakowym rozsmaruj serek z burakami i rozłóż plastry wędzonego łososia. Zwiń w roladę wzdłuż szerszego brzegu. Owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Więcej o:
Copyright © Agora SA