Tartaletki z konfiturą z czerwonej cebuli

Jest tajemnicza, wielowarstwowa, skryta. Czasem bywa ostra, a kiedy okaże się jej trochę ciepła staje się słodka. Na imię jej cebula. Gdybyśmy byli poetami na pewno jeden wiersz napisalibyśmy o cebuli. Ale że jesteśmy kuchcikami, cała swoją miłość do tego warzywa zamknęliśmy w tym przepisie.
Zobacz wideo

Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
100 g brązowego cukru
1/2 szklanki wina
1/4 szklanki octu balsamicznego
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g sera koziego pleśniowego

Sposób przygotowania:
W szerokim garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i smaż przez około 20-30 minut często mieszając aż cebula się zrumieni. Dodaj tymianek oraz cukier i przesmaż jeszcze kilka minut. Wlej ocet balsamiczny, a następnie wino i podgrzewaj aż większość płynów odparuje. Na koniec dopraw solą. Z ciasta francuskiego wytnij kółka o średnicy 5 centymetrów. Na każdym kółku połóż łyżkę konfitury cebulowej oraz plaster sera koziego. Piecz w 190 stopniach C przez 7-8 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA