Azjatycki szaszłyk - kurczak Satay

Myślisz, że tylko lody mogą być na patyku? Prosto z Azji przywieźliśmy przepis na kurczakowego szaszłyka. A wiesz, co w tym przepisie jest najlepsze (oprócz smaku)? To danie nie wymaga brudzenia dużej ilości naczyń i nie tylko naczyń. Plan jest prosty: przychodzą goście, odpalasz dobry film i wszystkie Sataye kładziesz na jednym półmisku. Każdy się częstuje i trzyma kurczaka za patyczek do szaszłyków. Nie ma zmywania i nie ma obaw, że ktoś będzie wycierał sobie ukradkiem ręce o Twoją kanapę. To nasz sposób na pyszną i czystą przekąskę.
Zobacz wideo

Składniki:
2 piersi kurczaka
6 patyczków do szaszłyków

Marynata:
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju arachidowego

Sos:
3 łyżki masła orzechowego
200 ml mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
1 papryczka chili
1 limonka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka mielonej kolendry

Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili drobno posiekaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Piersi kurczaka pokrój wzdłuż na paski o szerokości 1cm i wymieszaj z marynatą. Odstaw do lodówki na godzinę.

Przygotuj sos. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce, a papryczkę chili drobno posiekaj. Wszystkie składniki sosu umieść w rondlu i zagotuj. Gotuj około 3 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i sos zgęstnieje.

Kurczaka odsącz z marynaty i nabij na patyki. Smaż na patelni grillowej po około 4 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA