Składniki:
2 piersi kurczaka
6 patyczków do szaszłyków
Marynata:
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju arachidowego
Sos:
3 łyżki masła orzechowego
200 ml mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
1 papryczka chili
1 limonka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka mielonej kolendry
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili drobno posiekaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Piersi kurczaka pokrój wzdłuż na paski o szerokości 1cm i wymieszaj z marynatą. Odstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj sos. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce, a papryczkę chili drobno posiekaj. Wszystkie składniki sosu umieść w rondlu i zagotuj. Gotuj około 3 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i sos zgęstnieje.
Kurczaka odsącz z marynaty i nabij na patyki. Smaż na patelni grillowej po około 4 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem.