Składniki:
2 jajka
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
20 g kakao
100 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
1/2 pomarańczy (sok i skórka)
olej (do wysmarowania słoików)
Dodatkowo:
3-4 słoiki o pojemności 0,5l
Sposób przygotowania:
W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem. Dodaj jajka i utrzyj na puszystą masę. Połącz z sokiem i skórką z pomarańczy. Do miski przesiej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszaj aż do połączenia składników. Wlej zimne mleko i szybko wymieszaj. Na koniec dodaj drobno posiekaną mleczną czekoladę. Słoiki wysmaruj w środku olejem i zdejmij z nich gumki (jeśli takie posiadają). Napełnij słoiki masą kakaową do połowy wysokości. Piecz w 170 stopniach przez 30 minut. Podawaj z owocami i bitą śmietaną.