Pizza ring

Mówi się, że pizza nawet jak jest zła, to i tak jest dobra, bo jest pizzą. Cóż, ciężko się z tą opinią nie zgodzić! W pizzy nie lubimy tylko jednego - kiedy jest tak miękka na środku, że nie da się jej utrzymać w ręku (#bezsensu). Przechytrzyliśmy system. Nasza pizza nie ma środka.
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie ciasta drożdżowego
100 ml sosu pomidorowego
1/2 cukinii
1 czerwona cebula
1/2 szklanki czarnych oliwek
1 opakowanie mini mozzarelli
jajko
oregano

Sposób przygotowania:
Z ciasta drożdżowego wytnij jak największy okrąg. Na jego środku postaw do góry dnem miseczkę o średnicy 10cm. Naokoło miseczki rozsmaruj sos pomidorowy omijając 1 cm brzegu. Cukinię i cebulę pokrój w cienkie plastry. Na sosie pomidorowym rozłóż plastry cukinii, czerwonej cebuli, mini mozzarellę oraz oliwki. Całość posyp suszonym oregano. Zdejmij miseczkę i na kółku ciasta, które znajdowało się pod miską wykonaj cztery nacięcia - jedno pionowo, drugie poziomo i dwa po skosie- tak aby powstało osiem trójkątów. Każdy z trójkątów wywiń na zewnątrz i połącz z brzegiem ciasta drożdżowego. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180 stopniach C przez 15 min.

Więcej o:
Copyright © Agora SA