Składniki:
1 l niefiltrowanego soku jabłkowego
115 g masła
200 g cukru
110 g brązowego cukru
80 ml śmietanki 36%
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
olej
Sposób przygotowania:
Sok jabłkowy wlej do rondla i gotuj, aż zredukuje się do objętości około 100-125 ml. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj masło, śmietankę oraz oba cukry. Wymieszaj do połączenia składników, zwiększ ogień i gotuj jeszcze około 5-7 minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Aby sprawdzić czy masa na cukierki jest gotowa wlej łyżkę karmelu do miseczki z zimną wodą. Jeśli karmel stanie się zwarty i plastyczny tak, że będziesz mógł z niego utoczyć kulkę, masa jest gotowa. Natychmiast zdejmij rondel z ognia, dodaj sól oraz cynamon i porządnie wymieszaj.
Przelej zawartość rondla na blaszkę 20 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 2h. Przy pomocy noża posmarowanego olejem pokrój masę karmelową na około 2 centymetrowe kwadraty. Cukierki przechowuj w lodówce zawinięte w papier do pieczenia.