Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki maślanki
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 jajko
70 ml oliwy
szczypta soli
1/4 szklanki kolorowej posypki
Dodatkowo:
1 owoc kaki (persymona)
1 rozpuszczona tabliczka mlecznej czekolady
bita śmietana
kolorowa posypka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki placków oprócz kolorowej posypki umieść w dużej misce i miksuj aż dokładnie się połączą. Na koniec dodaj kolorową posypkę i szybko wymieszaj. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż z obu stron na średnim ogniu. Gotowe placuszki podawaj z czekoladą, bitą śmietaną i pokrojonym w plastry owocem kaki. Udekoruj kolorową posypką.