Składniki:
115 g rozpuszczonego masła
100 g cukru
85 g brązowego cukru
1 jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
130 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka płatków owsianych
Na masę czekoladową:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj masło, oba rodzaje cukru, ekstrakt waniliowy oraz jajko. Dodaj mąkę, sól, cynamon i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj płatki owsiane. Gotową masę przełóż do kwadratowej formy do pieczenia (20 x 20 cm) wyłożonej papierem i równomiernie rozprowadź po dnie. W rondlu umieść oba rodzaje czekolady, mleko skondensowane oraz masło. Podgrzewaj na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Wyłóż masę czekoladową na owsiany spód. Wierzch udekoruj płatkami owsianymi. Piecz w 180 stopniach C przez 20 min. Ostudź i pokrój w kostkę.