Składniki:
150 g makaronu spaghetti
100 g sosu pomidorowego
150 g tartego parmezanu
250 g mielonej wołowiny
1 jajko
1 szalotka
1 łyżka drobno posiekanej natki
2 łyżki bułki tartej
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść mięso mielone, jajko, drobno pokrojoną szalotkę, natkę pietruszki, bułkę tartą i 1/4 parmezanu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i z powstałej masy uformuj klopsiki. Na patelni rozgrzej olej. Smaż klopsiki co jakiś czas obracając, tak aby zrumieniły się ze wszystkich stron Makaron ugotuj i ostudź. Wymieszaj spaghetti z oliwą i 1/2 tartego parmezanu. Formę na muffiny wysmaruj olejem. Na spód wyłóż makaron formując gniazdka. W środek makaronu nałóż po łyżce sosu pomidorowego i wyłóż po jednym klopsiku. Przykryj kolejną łyżką sosu i posyp pozostałym parmezanem. Piecz w 180 stopniach C przez 20 minut.