Szpinakowe słoneczko

Jedną z pierwszych rzeczy narysowanych przez dziecko, którą da się zidentyfikować, jest słońce. Jeśli (posługując się tą metaforą) Twoje dania przypominają bazgroły, to znaczy, że przyszedł czas na upieczenie szpinakowego słoneczka. Gotowanie z hapsem jest łatwe.
Zobacz wideo

Składniki:
2 opakowania ciasta kruchego (na tartę)
250 g świeżego szpinaku
250 g pieczarek
2 łyżki oleju
250 g sera ricotta
50 g tartego parmezanu
3 jajka
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj pieczarki i smaż aż odparuje z nich cała woda i delikatnie się zrumienią. Dodaj świeży szpinak i smaż aż zwiędnie. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Ostudzone pieczarki ze szpinakiem umieść w dużej misce. Dodaj ricottę, parmezan oraz dwa jajka i porządnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj soli i pieprzu.

Z gotowego ciasta wytnij dwa jak największe okręgi. Na środek jednego z nich wyłóż 1/3 farszu i uformuj go w niewielkie kółko. Z reszty farszu uformuj obręcz wokół wcześniej nałożonej masy. Przestrzeń między farszem posmaruj rozmąconym jajkiem. Przykryj całość drugim okręgiem z kruchego ciasta i dociśnij tak, aby oba kawałki ciasta połączyły się w miejscach gdzie nie było farszu. W razie potrzeby odetnij nadmiar ciasta z brzegów aby nadać mu idealnie okrągły kształt. Zabezpiecz brzegi przed rozklejeniem przyciskając widelcem. Wykonaj w równych odstępach dwadzieścia nacięć sięgających do końca obręczy z farszu.

Powstałe kawałki przełóż na bok, tak aby było widać nadzienie. Posmaruj całość rozmąconym jajkiem i piecz w 170 stopniach C przez 25-30 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA