Składniki:
2 dynie średniej wielkości
2 łyżki oliwy
500 g drobnego makaronu
80 g masła
50 g mąki pszennej
600 ml mleka
80 g sera z niebieską pleśnią
80 g sera cheddar
80 g mozzarelli + 20 g do przybrania
1 łyżka musztardy
2 czubate łyżki bułki tartej
1 łyżka świeżego rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Odetnij wierzchołki dyń i wydrąż je w środku. Wlej do każdej dyni po łyżce oliwy z oliwek, dodaj po szczypcie soli i pieprzu i dokładnie rozprowadź wszystko po wnętrzu dyni. Przełóż dynie do żaroodpornej formy. Piecz w 180 stopniach C przez 20-30 minut, aż miąższ dyni będzie można z łatwością przebić widelcem.
W rondlu rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu aż delikatnie się zrumieni. Wsyp mąkę i przesmaż przez minutę często mieszając. Dolej mleko i szybko wymieszaj z zasmażką. Podgrzewaj ciągle mieszając, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj do sosu wszystkie sery oraz musztardę. Podgrzewaj mieszając dopóki nie rozpuszczą się sery. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem i zdejmij sos z ognia.
Ugotowany makaron wymieszaj z gorącym sosem. W niewielkiej miseczce wymieszaj bułkę tartą z oliwą z oliwek, rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu.
Wstępnie upieczone dynie wypełnij makaronem z sosem, posyp pozostałą mozzarellą oraz bułką tartą. Piecz w 180 C stopniach przez 10 minut, aż wierzch delikatnie się zrumieni.