Szarlotka z połówkami jabłek, dla wszystkich zakochanych w jedzeniu

Nudzą Cię romantyczne bajki o dwóch połówkach jabłka? My wierzymy w Wielką Nieskończoną Miłość ale do jedzenia. Nie opuścimy go aż do śmierci. Żeby przypieczętować (a może przypiec?) nasze uczucie pieczemy szarlotkę, do której połówki jabłek pasują idealnie.
Zobacz wideo

Składniki:
200 g masła
150 g waniliowego serka homogenizowanego
2 i 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki drobnego cukru
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
6 dużych jabłek
2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
bita śmietana
cukier puder

Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę, zimne masło, serek homogenizowany, cukier zwykły i waniliowy, żółtka oraz szczyptę soli i zagnieć ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.

Jabłka obierz, przekrój na połówki i pozbądź się pestek.

Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki prostokąt. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pierwszy kawałek ciasta. Poukładaj na nim połówki jabłek, posyp je cynamonem i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Odetnij nadmiar ciasta po bokach aby nadać mu odpowiedni kształt i zlep brzegi.

Tak przygotowane ciasto nakłuj w kilku miejscach nożem i piecz w 175 stopniach C przez 45-50 minut. Wystudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem i podawaj z bitą śmietaną.

Więcej o:
Copyright © Agora SA