Składniki:
200 g masła
150 g waniliowego serka homogenizowanego
2 i 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki drobnego cukru
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
6 dużych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
bita śmietana
cukier puder
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę, zimne masło, serek homogenizowany, cukier zwykły i waniliowy, żółtka oraz szczyptę soli i zagnieć ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
Jabłka obierz, przekrój na połówki i pozbądź się pestek.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki prostokąt. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pierwszy kawałek ciasta. Poukładaj na nim połówki jabłek, posyp je cynamonem i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Odetnij nadmiar ciasta po bokach aby nadać mu odpowiedni kształt i zlep brzegi.
Tak przygotowane ciasto nakłuj w kilku miejscach nożem i piecz w 175 stopniach C przez 45-50 minut. Wystudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem i podawaj z bitą śmietaną.