Składniki:
5 dużych gruszek
1,5 litra wody
1 szklanka cukru
1 laska cynamonu
4 goździki
1/2 cytryny
Na ciasto:
3 jajka
80 g cukru
200 g marcepanu
75 g masła
75 ml mleka
175 g mąki
70 g zmielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki jogurtu greckiego
Szczypta soli
Dodatkowo:
Masło
Płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Gruszki obierz i wydrąż od spodu gniazda nasienne. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier i przyprawy. Kiedy cukier się rozpuści włóż do garnka gruszki i wyciśnij sok z połowy cytryny. Gruszki gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Powinny być miękkie, ale się nie rozpadać. Wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem.
Przygotuj ciasto. W niewielkim rondelku umieść masło, marcepan i mleko. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstaw do ostygnięcia. Jajka i cukier ubij w dużej misce na gęstą, jasną pianę. Dodaj przestudzoną, masę marcepanową i zmiksuj do połączenia składników. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj mielone migdały i szczyptę soli i ponownie miksuj do otrzymania jednolitej masy. Na koniec dodaj jogurt.
Boki blaszki do pieczenia wysmaruj grubo masłem i obłóż płatkami migdałowymi. Wstaw do zamrażarki na 5 minut. Po tym czasie przełóż przygotowane ciasto do blaszki i powkładaj w nie gruszki. Piecz w 170 stopniach C przez 50 minut. W połowie pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową aby nie przypiekło się za mocno z wierzchu. Podawaj posypane cukrem pudrem.