Składniki:
500 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Na dip serowy:
350 g kremowego serka
100 g parmezanu
200 g śmietany
oregano
sól
pieprz
Dodatkowo:
pieprz w ziarnach
marchewka
papryka
Sposób przygotowania:
Do ciepłej wody wsyp cukier i suche drożdże. Wymieszaj i dodaj oliwę. Odstaw na 15 minut, aż drożdże zaczną się pienić. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj rozpuszczone w wodzie drożdże, wymieszaj i chwilę pozagniataj ciasto. Przełóż ciasto na delikatnie posypany mąką blat i zagniataj dalej, aż będzie jednolite i sprężyste. Zagniecione ciasto włóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj wszystkie składniki dipu serowego i rozprowadź go równomiernie na dnie.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe pozagniataj przez chwilę i uformuj z niego pięć małych oraz pięć dużych kulek. Ułóż kulki na kształt bałwanków na dipie serowym. Z pieprzu wykonaj oczy i guziczki bałwanów, z marchewki nos, a z papryki szaliki. Piecz w 180 stopniach C przez 15-20 minut.