Gruszki zapiekane z niebieskim serem

Właśnie wymyśliliśmy suchara: Co jedzą Smerfy? Niebieski ser. Jeśli nasz żart Cię nie rozśmieszył, to może chociaż wypróbujesz przepis na gruszki zapiekane z serem.
Zobacz wideo

Składniki:
3 gruszki
100 g niebieskiego sera np. Lazur, Roquefort, Gorgonzola
6 łyżeczek miodu
garść orzechów włoskich

Dodatkowo:
Sos lub ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:
Gruszki obierz ze skórki, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. W powstałe zagłębienia nałóż ser i posiekane orzechy włoskie. Każdą gruszkę polej łyżeczką miodu. Umieść gruszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach C przez około 20-30 minut. Czas pieczenia zależy od stopnia dojrzałości gruszek - im bardziej dojrzałe gruszki tym krótszy czas pieczenia. Przed podaniem polej gruszki sosem balsamicznym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA