Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajko
Na majonez:
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
300-400 ml oleju
sól
pieprz
Na pastę jajeczną:
4 łyżki domowego majonezu
6 ugotowanych na twardo jajek
pęczek drobnego szczypiorku
sól
pieprz
Dodatkowo:
Wędzony łosoś
Świeży koperek
Szklanka
Kieliszek
Sposób przygotowania:
Z ciasta francuskiego wytnij przy pomocy szklanki lub foremki parzystą ilość kółek. W połowie kółek wytnij środki przy pomocy kieliszka. Pełne kółka posmaruj roztrzepanym jajkiem. Nałóż na nie kółka z wyciętym środkiem i je również posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 10 minut w 175 stopniach C.
Przygotuj majonez. Do miski włóż żółtka i musztardę. Dodaj sok z cytryny oraz po szczypcie soli i pieprzu i wymieszaj. Cały czas mieszając, dolewaj stopniowo niewielkie ilości oleju, aż do uzyskania kremowego i gęstego majonezu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Ugotowane na twardo jaja zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z majonezem oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem i dopraw solą oraz pieprzem.
Do upieczonych koszyczków z ciasta francuskiego nałóż po czubatej łyżce pasty jajecznej. Na wierzch wyłóż wędzonego łososia i udekoruj całość świeżym koperkiem.