Koszyczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną z domowym majonezem

Jeśli kupujesz tak dużo przez Internet, że słowo koszyk kojarzy Ci się głównie ze sklepem internetowym, to przyszedł czas, żeby zrobić poniższe przekąski. Do każdego koszyczka będziesz mógł włożyć tyle dodatków, ile Ci się tylko zmieści, bez obawy o koszty.
Zobacz wideo

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajko

Na majonez:
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
300-400 ml oleju
sól
pieprz

Na pastę jajeczną:
4 łyżki domowego majonezu
6 ugotowanych na twardo jajek
pęczek drobnego szczypiorku
sól
pieprz

Dodatkowo:
Wędzony łosoś
Świeży koperek
Szklanka
Kieliszek

Sposób przygotowania:
Z ciasta francuskiego wytnij przy pomocy szklanki lub foremki parzystą ilość kółek. W połowie kółek wytnij środki przy pomocy kieliszka. Pełne kółka posmaruj roztrzepanym jajkiem. Nałóż na nie kółka z wyciętym środkiem i je również posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 10 minut w 175 stopniach C.

Przygotuj majonez. Do miski włóż żółtka i musztardę. Dodaj sok z cytryny oraz po szczypcie soli i pieprzu i wymieszaj. Cały czas mieszając, dolewaj stopniowo niewielkie ilości oleju, aż do uzyskania kremowego i gęstego majonezu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Ugotowane na twardo jaja zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z majonezem oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem i dopraw solą oraz pieprzem.

Do upieczonych koszyczków z ciasta francuskiego nałóż po czubatej łyżce pasty jajecznej. Na wierzch wyłóż wędzonego łososia i udekoruj całość świeżym koperkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA