Muszle makaronowe z boczkiem i porem

Czy wy też za dzieciaka przykładaliście muszle do ucha żeby posłuchać szumu morza? Te mogą Wam nie dostarczyć takich wrażeń akustycznych, bo nie dodaliśmy ryby do farszu. Ale z boczkiem są lepsze.
Zobacz wideo

Składniki:
250 g makaronu w kształcie muszli
80 g wędzonego boczku
1 por
250 g sera ricotta
40 g tartego parmezanu
50 ml śmietany 12%
sól
pieprz
olej

Sposób przygotowania:
Na niewielkiej ilości oleju podsmaż boczek, aż delikatnie się zrumieni. Dodaj drobno pokrojonego pora i smaż do miękkości. Połącz boczek i pora z ricottą. Na koniec dodaj parmezan i dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i przelej zimną wodą aby ostygł. Nadziej muszle makaronowe przygotowanym farszem. Na dno formy do pieczenia wylej cienką warstwę śmietanki. Na śmietankę wyłóż nafaszerowane muszle i zapiekaj w 180 stopniach C przez 15 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA