Składniki:
800 g ziemniaków
150 g masła
80 g suszonych pomidorów
2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
1 pęczek szczypiorku
1 opakowanie wafli
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Gorące ziemniaki rozgnieć z masłem na gładką masę. Dodaj drobno posiekane suszone pomidory i szczypiorek oraz zielony pieprz i wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź centymetrową warstwę gorącej masy ziemniaczanej na waflach. Odczekaj chwilę, aż wafle zmiękną i zwiń je w roladę. Zaczekaj, aż całość ostygnie, owiń rolady folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny do stężenia. Schłodzone rolady pokrój w plastry o szerokości około 1,5 centymetra. Smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawaj na ciepło.