Sambousek, czyli samolubki pierogi na słodko

Mówmy na te pierogi samolubki z kilku względów. Po pierwsze, przez tę nazwę. Po drugie, bo sami je lubimy. Po trzecie, lubimy je aż tak, że jak tylko czujemy ich zapach, to włącza nam się samolubek. Ale walczymy z byciem samolubami i dzielimy się tym genialnym przepisem.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na ciasto:
100 g masła
100 g cukru
90 ml mleka
500 g mąki

Składniki na farsz:
120 g orzechów włoskich
80 g brązowego cukru
łyżeczka wody pomarańczowej

Do dekoracji:
cukier puder

Sposób przygotowania:
Masło wymieszaj z cukrem, używając miksera. Dodawaj stopniowo mleko, a zaraz po nim trochę mąki. Zagniataj ciasto rękami, wsypując partiami pozostałą mąkę. Odstaw na chwilę, by ciasto odpoczęło.

Orzechy zmiksuj blenderem. Kiedy rozdrobnisz je na mniejsze kawałki, wsyp cukier i wlej wodę pomarańczową.

Ciasto rozwałkuj niezbyt grubo. Wytnij dużą szklanką kółka, na środek każdego nałóż łyżeczką farsz i zlep krawędzie ciasta tak, by powstały pierożki. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA