Składniki:
Składniki na ciasto:
100 g masła
100 g cukru
90 ml mleka
500 g mąki
Składniki na farsz:
120 g orzechów włoskich
80 g brązowego cukru
łyżeczka wody pomarańczowej
Do dekoracji:
cukier puder
Sposób przygotowania:
Masło wymieszaj z cukrem, używając miksera. Dodawaj stopniowo mleko, a zaraz po nim trochę mąki. Zagniataj ciasto rękami, wsypując partiami pozostałą mąkę. Odstaw na chwilę, by ciasto odpoczęło.
Orzechy zmiksuj blenderem. Kiedy rozdrobnisz je na mniejsze kawałki, wsyp cukier i wlej wodę pomarańczową.
Ciasto rozwałkuj niezbyt grubo. Wytnij dużą szklanką kółka, na środek każdego nałóż łyżeczką farsz i zlep krawędzie ciasta tak, by powstały pierożki. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.