Składniki:
Składniki na ciasto:
170 ml mleka
50 g roztopionego masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na lukier:
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżki mleka
1-1,5 szklanki cukru pudru
barwniki spożywcze w żelu lub płynie (granatowy, niebieski, różowy)
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: W jednej misce wymieszaj jajka, mleko, masło oraz ekstrakt waniliowy. Do drugiej miski wsyp: mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól i zamieszaj. Dodaj mokre składniki do miski z suchymi składnikami i wymieszaj energicznie do całkowitego połączenia składników. Przy pomocy łyżki nałóż ciasto do formy na donaty. Masa powinna sięgać do połowy wysokości zagłębiania (tak, by w donacie po wyrośnięciu, pozostała dziura w środku). Piecz około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C, aż oponki będą rumiane. Przed ozdabianiem ostudź.
Przygotuj polewę: W szerokiej misce wymieszaj olej kokosowy z mlekiem. Dodawaj po łyżce cukru pudru, aż otrzymasz lukier o odpowiadającej ci konsystencji. Na wierzch lukru wyciśnij barwniki spożywcze i przy pomocy wykałaczki delikatnie rozprowadź je w lukrze. W kolorowym lukrze zanurzaj donaty, delikatnie obracając je wokół własnej osi.