Składniki:
250 g makaronu Chow Mein
1 pierś z kurczaka
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
niewielki kawałek kapusty pekińskiej
2 cebulki dymki
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
1/2 łyżeczki płatków chili
sos sojowy
olej
Składniki sosu:
3 łyżki oleju
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. W niewielkiej misce umieść wszystkie składniki sosu, porządnie je wymieszaj i odstaw.
Przed smażeniem przygotuj pozostałe składniki. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, selera naciowego i marchewkę w słupki lub plastry, imbir drobno posiekaj, dymkę i czosnek pokrój w plasterki, a kapustę pekińską porwij na mniejsze kawałki.
Porządnie rozgrzej dużą patelnię i wlej około 4 łyżki oleju. Dodaj pokrojony czosnek, imbir, dymkę oraz płatki chili i chwilę przesmaż. Dorzuć marchewkę, selera oraz kurczaka i smaż aż kurczak się zarumieni. Na tym etapie dopraw całość sosem sojowym, aby mięso nabrało smaku. Dodaj kapustę pekińską i przesmaż chwilę, aż delikatnie zwiędnie. Włóż na patelnię ugotowany makaron, zalej przygotowanym wcześniej sosem i mieszaj, aż sos dokładnie pokryje wszystkie składniki.
Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.