Gulasz wołowy

Pewien filozof powiedział kiedyś, że gulasz jest tym dla zimy, co lody dla lata. Za to twierdzenie podobno dostał Nobla i wcale nas to nie dziwi. Miał wiele racji. A my mamy rację w dwóch kwestiach:1. Najlepiej smakuje gulasz domowej roboty.2. Zrobienie gulaszu to nic trudnego.Do dzieła!
Zobacz wideo

Składniki:
500 g wołowiny gulaszowej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
3 cebule
3 ząbki czosnku
400 g pieczarek
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
0,5 litra bulionu
1 łyżka sosu sojowego
1 gałązka rozmarynu
olej

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i pieprzem. W powstałej mieszance obtocz wołowinę tak, by mąka dokładnie obkleiła mięso. Na dużej patelni porządnie rozgrzej kilka łyżek oleju i obsmaż wołowinę z każdej strony. W żeliwnym garnku (lub innym garnku o grubym dnie) rozgrzej dwie łyżki oliwy. Dodaj całe ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w piórka, tymianek oraz oregano i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze kilka minut. Włóż do garnka usmażone wcześniej mięso, dodaj pomidory z puszki, wino, bulion oraz sos sojowy i zagotuj. Na koniec dołóż gałązkę rozmarynu, zmniejsz ogień do minimum i duś pod przykryciem 2h, od czasu do czasu mieszając.

Po upływie tego czasu odkryj pokrywkę i gotuj dalej, aż część sosu wyparuje i gulasz zagęści się do odpowiadającej ci konsystencji. Może to zająć od 10 do 30 minut.

Podawaj z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym lub innymi ulubionymi dodatkami.

Więcej o: