Hurra Churros (z sosem czekoladowym)

Churros to podobno po hiszpańsku hurra. Nic dziwnego, że tym wesołym okrzykiem, ktoś nazwał ten deser, bo jest po prostu pycha. Tylko nie bój się, że brzmi zagramanicznie i jest trudny do zrobienia. Instrukcja jest po polsku, a hurra łatwo zrobisz w swoim domu.
Zobacz wideo

Składniki:
250 ml wody
50 g masła
2 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu (1 do ciasta + 1 do posypki)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
180 g mąki
4 jajka
3 łyżki cukru

Na sos czekoladowy:
200 ml śmietanki 30%
100 g czekolady deserowej
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki chili

Sposób przygotowania:
W rondlu zagotuj wodę z dodatkiem masła, cukru i soli. Kiedy cukier i masło całkowicie się rozpuszczą, zmniejsz ogień do minimum i dodaj 1 łyżeczkę cynamonu, ekstrakt waniliowy i (na koniec) mąkę. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita i sprężysta masa, która zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zajmie to nie więcej niż dwie minuty. Przełóż masę do miski i odstaw do wystudzenia.

W międzyczasie przygotuj sos czekoladowy. W żaroodpornej misce umieść czekoladę, masło, śmietankę i chili, podgrzej w mikrofalówce i wymieszaj. Jeśli nie posiadasz mikrofalówki podgrzej składniki sosu w tzw. kąpieli wodnej (zagotuj wodę w garnku i zamiast pokrywką przykryj garnek talerzem z posiekaną czekoladą. Czekolada rozpuści się wtedy pod wpływem pary wodnej).

Dokończ ciasto. Do ostudzonej masy wbijaj po jednym jajku, dokładnie miksując za każdym razem do całkowitego połączenia składników. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie pięcioramiennej gwiazdy. W garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Wyciskaj około 10 centymetrowe kawałki ciasta na rozgrzany olej. Smaż churros po około dwie minuty z obu stron, aż nabierze złotego koloru. Usmażone churros odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

W szerokiej misce wymieszaj 3 łyżki cukru z łyżeczką cynamonu i w powstałej posypce obtocz churros. Podawaj z sosem czekoladowym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA