Składniki:
350 g białej surowej kiełbasy
200 g boczku
2 marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 listki angielskie
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
kilka suszonych grzybów
2 l bulionu warzywnego
250-500 ml zakwasu na żurek
1 łyżka chrzanu
1 łyżeczka majeranku
50 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
olej
Dodatkowo:
Chleb (wysoki i okrągły, o dość grubej skórce)
Jajka na twardo
Sposób przygotowania:
Przygotuj zupę: Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, a marchewkę w półtalarki. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę, marchewkę oraz ząbki czosnku i smaż kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszone grzyby i zamieszaj. Dorzuć boczek, włóż całe surowe kiełbaski i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.Po tym czasie wyjmij kiełbaski. Zaczekaj, aż nieco przestygną, pokrój je w plastry i dodaj z powrotem do zupy.
Dolej zakwas na żurek. Na początku dodaj 250 ml zakwasu, spróbuj zupy i w razie potrzeby dolewaj więcej według uznania. Po dodaniu zakwasu gotuj zupę jeszcze 15 minut.Na koniec dodaj chrzan, majeranek oraz śmietankę i dopraw solą i pieprzem. Pogotuj jeszcze 5 minut i zdejmij z ognia.
Przygotuj chleb: Odetnij górę chleba i wydrąż z niego miąższ, zostawiając około 2 cm chleba po bokach i na spodzie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podgrzewaj przez 10 minut. Ciepły chleb wypełnij zupą. Na wierzchu ułóż połówki jajek.