Składniki:
200 g białego ryżu
650 ml wody
6 łyżek cukru
1 laska wanilii
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
3 śliwki (zamiennie można użyć brzoskwiń lub nektarynek)
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Ryż dokładnie przepłucz, wsyp do rondla i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, aż ryż wchłonie większość wody. Dodaj cukier, ziarna wyłuskane z laski wanilii i wlej mleko kokosowe. Gotuj, często mieszając, aż ryż będzie miękki, a całość znacznie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Zajmie to około 7-10 minut.
Przy pomocy chochli wyjmij z rondla i przełóż do miski 1/5 masy. Do pozostałej w rondlu masy dodaj łyżkę kakao, porządnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw na chwilę obie wersje puddingu do przestygnięcia.
Przygotuj owoce. Śliwki wydryluj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozsyp dwie łyżki cukru. Podgrzewaj, aż cukier rozpuści się i lekko zarumieni i dorzuć śliwki. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż warstwa karmelu dokładnie pokryje owoce. W salaterkach układaj warstwy jasnego i kakaowego puddingu. Na wierzch wyłóż karmelizowane śliwki.