Składniki:
350 g mąki tortowej
5 żółtek
2-3 łyżki śmietany 18%
50 g zimnego masła
4 łyżki spirytusu
szczypta soli
cukier puder
Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia (lub smalec)
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, spirytus, sól oraz 2 łyżki śmietany. Posiekaj składniki nożem aby wstępnie je wymieszać nie ogrzewając ich jednocześnie dłońmi. Następnie szybko zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyć dodaj jeszcze jedną łyżkę śmietany. Przełóż ciasto na stolnicę i przez kilka minut uderzaj je wałkiem. Dzięki temu wtłoczysz do niego dużą ilość powietrza a podczas smażenia na faworkach zaczną pojawiać się pęcherzyki.
Na oprószonej mąką stolnicy bardzo cienko rozwałkuj ciasto. Z połowy ciasta wykrój szerokie paski o długości ok. 10 centymetrów. Na środku każdego takiego paska zrób podłużne nacięcie i przez jego środek wywiń jedną końcówkę faworka. Z reszty ciasta wykrój prostokąty o wymiarach ok. 5 x 7 centymetrów. Każdy prostokąt ściśnij na środku, tak aby powstała kokardka.
Oba rodzaje faworków smaż na głębokim oleju, aż delikatnie się zrumienią. Gotowe faworki osusz na papierowym ręczniku. Podawaj posypane cukrem pudrem.