Stojące makarony cannelloni, które wyglądają jak plaster miodu

Jak wiecie, czasami gotujemy na opak. Specjalizujemy się w: pizzy bez środka, serniku bez sera, czy ciastkach bez pieczenia. Teraz przeszedł czas na stojące cannelloni, które wygląda jak plaster miodu. A jest tak dobre, że będziecie do niego lgnąć jak pszczoły do złotego nektaru.
Zobacz wideo

Składniki:
750 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 cebule
1 duża marchewka
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
150 ml czerwonego wytrawnego wina
2 puszki krojonych pomidorów
0,5 l ciepłego mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
2 opakowania makaronu cannelloni
100 g tartej mozzarelli
sól
pieprz
olej

Sposób przygotowania:
Przygotuj sos boloński: Cebulę, marchewkę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wrzuć cebulę, marchewkę, selera i czosnek i smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj tymianek i oregano i smaż jeszcze minutę. Dodaj mięso mielone i smaż, często mieszając, aż cała woda odparuje i mięso delikatnie się zrumieni. Dopraw mięso solą i pieprzem. Wlej wino, zamieszaj i zaczekaj, aż odparuje. Dołóż pomidory z puszki i duś całość około 30 minut na wolnym ogniu, aż pomidory rozpadną się i sos mocno zgęstnieje. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj sos beszamelowy: W rondelku rozpuść dwie łyżki masła, dodaj mąkę i przesmaż około minuty na małym ogniu, uważając aby nie przypalić zasmażki. Dolej ciepłe mleko i przy pomocy trzepaczki energicznie wymieszaj. Często mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się zawiesisty. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Zapiecz canellonni: Przygotuj garnek o średnicy około 18 cm, nadający się do zapiekania - powinien być cały ze stali, bez żadnych elementów, które mogą się uszkodzić pod wpływem wysokiej temperatury np. z plastiku lub drewna. Na spód garnka wlej kilkucentymetrową warstwę sosu bolońskiego. Na sosie rozstaw pionowo makaron. Wypełnij rurki pozostałym sosem bolońskim. Następnie dopełnij makaron beszamelem i posyp po wierzchu mozzarellą. Piecz około 40 minut w 180 stopniach C. Jeśli wierzch mocno się zrumieni przykryj go folią aluminiową na czas dalszego pieczenia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA