Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką

Lubimy różne zawijaski, w których można schować coś, czego nie spodziewa się jedzący. Tym razem zaskoczymy cię jeszcze bardziej, bo do środka mięsa włożyliśmy - tradycyjny zestaw do zrazów.
Zobacz wideo

Składniki:
500 g wołowiny zrazowej
8 plastrów boczku
2 niewielkie ogórki kiszone
1 mała cebula
4 łyżeczki musztardy
750 ml bulionu
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
100ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki
sól
pieprz
olej

Sposób przygotowania:
Kawałek wołowiny podziel na 4 plastry. Plastry mięsa przykryj folią spożywczą i porządnie rozbij przy pomocy tłuczka. Dopraw mięso z obu stron solą i pieprzem. Każdy plaster posmaruj łyżeczką musztardy i nałóż po dwa plasterki boczku. Na jednym brzegu połóż po kawałku cebuli i połówce ogórka i zwiń mięso w ciasne roladki. Brzegi roladek zepnij wykałaczkami.

Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż zrazy z obu stron, aż delikatnie się zrumienią. Wlej na patelnię bulion, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i duś mięso pod przykryciem przez około godzinę. Kiedy rolady będą już miękkie, zdejmij je z patelni i wraz z nimi usuń listki laurowe.

Z pozostałego na patelni płynu przygotuj sos. W niewielkiej miseczce wymieszaj śmietankę i mąkę oraz odrobinę gorącego płynu z patelni. Przelej zawartość miseczki na patelnię i energicznie wymieszaj. Gotuj kilka minut, aż sos nieco odparuje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Powstałym sosem polej zrazy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA