Składniki:
200 g ryżu
0,7 l mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
Na prażone jabłka:
4 jabłka
3 łyżki cukru
1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
Masło do wysmarowania formy
Bita śmietana
Sposób przygotowania:
Mleko, ryż, cukier i masło umieść w garnku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, często mieszając. W tym czasie ryż powinien wchłonąć większość płynu i uzyskać kleistą konsystencję. Ugotowany ryż odstaw pod przykryciem na czas przygotowywania jabłek.
Jabłka obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Na patelni rozsyp równą warstwę cukru. Podgrzewaj, aż cukier zacznie się topić i nabierze złotego koloru. Dodaj pokrojone jabłka oraz sok z połowy cytryny i smaż kilka minut, aż jabłka zmiękną i dokładnie pokryją się karmelem. Do uprażonych jabłek dodaj cynamon i zdejmij patelnię z ognia.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż do naczynia połowę ryżu i rozprowadź po całym dnie. Następnie wyłóż wszystkie jabłka oraz kolejną warstwę ryżu. Zapiekaj około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawaj z bitą śmietaną.