Składniki:
350 ml maślanki
2 jajka
3 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
250 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
Rękaw cukierniczy
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść jajka i oba rodzaje cukru. Wlej maślankę oraz rozpuszczone masło i wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i energicznie wymieszaj, aż do otrzymania jednolitego ciasta.
Do mniejszej miski odlej 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao. Przełóż masę z dodatkiem kakao do rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę, tak aby powstał niewielki otwór. Na rozgrzanej patelni rysuj wzorki z ciemnego ciasta, a następnie wylewaj na nie jasne ciasto. Smaż z obu stron na złoty kolor.