Złam zasady - pizza z patelni

No dobra przyznajmy się. Nawet my czasem nie mamy siły na robienie pizzy. Niestety siłę na jej jedzenie mamy zawsze. Ale jak przystało na ludzi pomysłowych mamy na to radę - błyskawiczna pizza z patelni. Robi się ją prawie tak szybko jak zjada.
Zobacz wideo

Składniki:
300 g mąki
180 ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki sosu pomidorowego
1 opakowanie mozzarelli
salami
oliwki
kukurydza
świeża bazylia

Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier wsyp do miski i wymieszaj. Wlej wodę oraz oliwę z oliwek i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Podziel ciasto na 3 części i każdą z nich rozwałkuj na okrąg odpowiadający wielkością twojej patelni. Patelnię ustaw na średnim ogniu. Połóż na niej pierwszy placek ciasta i smaż około 2-3 minuty, aż spód się zrumieni. Przewróć placek na drugą stronę. Posmaruj po wierzchu sosem pomidorowym, połóż kawałki mozzarelli oraz wybrane dodatki. Smaż pod przykryciem kolejne 3-4 minuty, aż spód się zrumieni, a ser rozpuści. Gotową pizzę udekoruj świeżą bazylią.

Więcej o: