Poręczne mini szarlotki na kilka hapsów

Te szarlotki są tak poręczne, że aż chciałby się je schować do kieszeni. Można to zrobić i jak farsz wypłynie to nawet przez chwilę będzie nam cieplej - ale nie polecamy tego. Szarlotki lepiej schować do brzucha.
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie kruchego ciasta
2 jabłka
3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1 cytryna
1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Jabłka obierz i pokrój w niedużą kostkę. Przełóż je na patelnię, dodaj brązowy cukier, cynamon oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się skarmelizuje, a jabłka zmiękną.

Z gotowego arkusza kruchego ciasta wytnij 6 jak największych prostokątów. Trzy prostokąty posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wyłóż na nie podsmażone jabłka i przykryj pozostałymi kawałkami ciasta.
v Dokładnie zlep brzegi przy pomocy widelca oraz ponakłuwaj wierzch ciasta w kilku miejscach. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 15 minut w 180 stopniach C, aż ciasto się zrumieni.

Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z 3 łyżkami płynu pozostałego na patelni po smażeniu jabłek oraz odrobiną soku z cytryny. Polej nim upieczone ciastka.

Więcej o: